9 tipp a szülő-gyerek kötelék erősítésére

Hogyan alakíthatsz ki mély kapcsolatot gyermekeddel? Pozitív mintákkal és együttműködő stratégiákkal. De mik is ezek? Íme 9 tipp a szülő-gyerek kötelék erősítésére.

9 tipp a szülő-gyerek kötelék erősítésére 9 tipp a szülő-gyerek kötelék erősítésére

Íme 9 tipp a szülő-gyerek kötelék erősítésére:

1. Szeretlek: naponta többször mond el gyermekednek. Mindegy mennyi idős, vagy éppen nehezebb napotok van. Egyszerűen, ezzel a csodálatos kifejezéssel sokat tehetsz a viszonyotok előrehaladásáért és megerősödéséért.

A nap folyamán ezekben a pillanatokban mondom gyermekemnek, hogy szeretem (például: alvás előtt, ébredéskor, induláskor, érkezéskor, étkezéskor):

2. Játsszál gyermekeddel: ezt már biztos rengetegszer hallottad, hogy milyen jó a gyermeknek veled, együtt játszani, hiszen te vagy neki a mindene. Kérdezd meg tőle nyugodtan: „Játszhatok veled?” „Mivel szeretnél játszani?”

Ezekben a napszakokban fogom megkérdezni a gyermekem, hogy játszana-e velem:

3. Találjatok ki egy különleges nevet vagy kódolt jelszót: keressetek gyermekednek egy egyedi becenevet és egy olyan jelszót, amit csak ti ketten tudtok. A becenév használatával a kötelék erősödik köztetek. A titkos kód, ezt csak ti ketten értitek, ez egy egyesség, amit összeköt titeket.

A becenév, és a titkos jelszó:

4. Közös rituálé kitalálása: például kisebb gyerekek esetén az esti lefekvős mesélés, ez egy életre megmarad benne. Hihetetlenül fontos pillanatok.

Mi a közös rituálé:

5. Találj tengernyi alkalmat, amikor kettesben lehetsz a gyermekekkel: naponta legalább 30 percet kettesben tölts el gyermekeddel. Ilyenkor csak rá figyelj, ő legyen a fókuszban. Ez rengeteget fog jelenteni neki.

Így fogok kettesben időt tölteni gyermekemmel (külön-külön gyermekenként):

6. Étkezzetek együtt: itt lehetőséged adódik a meghitt beszélgetésre, az egymásra való figyelésre. Ne hagyjátok ki! Legalább naponta egyszer étkezzetek együtt.

A család ezeknél az étkezéseknél fog együtt enni:

7. Tanítsd meg gyermekednek, hogy mit tartasz értéknek az életben, mi a felfogásod a világról: mond el, hogy mit gondolsz, miért és mi a véleményed. Beszélgessetek, és adj lehetőséget gyermekednek, hogy megnyíljon, és őszintén kérdezhessen. Erősíts ezeket a tanításokat gyakran.  

Az általam vallott alapvető értékek a világról:

8. Vond be a gyermeked a mindennapokba, engedd, hogy segítsen neked. Nem is gondolnánk, hogy ez is erősíti a kapcsolódást közöttünk. De ha ebben a helyzetben „nem-et” mond, akkor engedd el, majd máskor.

A következő dolgokban fogom megkérni a gyermekem, hogy segítsen:

9. Tartsd tiszteletben gyermekedet és döntéseit: hadd öltözzön úgy, ahogy éppen jól esik neki, vagy olyan frizurája legyen, ami kedvére való (amíg nem viszi túlzásba).

A következőkben fogom tisztelni a gyermekem döntésit:

Mindig első helyen legyen gyermeked, és a felsorolt lépéseket építsd bele a mindennapjaitokba. Most alakítod az emlékeit, és ki ne szeretne arra gondolni felnőttként, hogy a szülei figyeltek rá és szerették?

Susan P. Epstein nyomán

Szívből neked és gyermekednek!


Köszönöm, hogy elolvastad.
Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is:

Beszéljük meg! Nektek miben segíthetek?

Kérj tőlem ingyenes konzultációt, ami egyáltalán nem jár kötelezettséggel.  😊

Ha egyszerűen csak kérdéseid vannak? Bizonytalan vagy, hogy valóban ez a nektek való? Keress bizalommal, írj nekem és visszahívlak, hogy minden kérdésedre választ kapj a döntésedhez.