A tanulási nehézség előjelei óvodáskorban

Ebben a bejegyzésben a 3-7 éves korosztály főbb tünetcsoportjait vázolom fel a tanulási nehezítettség szempontjából. Ha a cikkben felvázolt jeleket tapasztalod gyermekeden, akkor érdemes szakemberhez fordulnod. Ilyen segítség lehet például a komplex mozgásterápia is.

A tanulási nehézség előjelei óvodáskorban A tanulási nehézség előjelei óvodáskorban

Még itt a legelején szeretném tisztázni és hangsúlyozni a megelőzést. Ha minél hamarabb észreveszed az apró vagy nem is apró tüneteket és idejekorán megfelelő specialista segítségét kéred, akkor meggátolhatóak a tanulási nehézségek. Gondolj csak bele milyen lehet az gyermekednek, ha nem úgy halad ahogy a többiek, lassabb, nem képes a gyors összeolvasásra, azt tapasztalja, hogy a társai már szárnyalnak. Vagy nehezen boldogul az írással, mert a kézügyessége még kialakulatlan. Az iskolai teljesítményei gyengék, a magatartása borzasztó, még az is előfordulhat, hogy gyakran hisztizik, dührohamai vannak, és elutasítja a tanulást. Például ezeket előzhetitek meg a korai megfigyeléssel és a szakember felkeresésével.

A tanulási nehézségnek már egészen fiatal korban, igen csecsemőkorban is vannak előjelei. Ezek lehetnek a túlzott nyugtalanság, az aluszékonyság, sokat sír a gyermek, rossza ez étvágya, túl sovány vagy éppen túlsúlyos és mohó, lassú mozgású. A mozgásfejlődése rendellenességet mutat és a beszédfejlődése késik.

Na, de a cikkben elsősorban az óvodás gyermekek tüneteit tárgyaljuk. Ez megmutatkozhat abban a korai időszakban, amikor a beszokik a gyermek az óvodába, és nehezen válik le az anyáról. Az anyához való túlzott kötődés, nincs hozzászokva más idegen emberekhez, fél, hogy anya nem jön vissza érte, és anya is érezhet bizonytalanságot. Oké, ez még egy normális helyzet is lehet, nem kell megijedni, de érdemes rá odafigyelni.

Tehát, a 3-7 éves gyermek tanulási nehézség előjelei a következők:

  1. Szobatisztatág

Olyan 3 éves kor körül már a szobatisztaságnak ki kell alakulnia. Ha ez még nem valósult meg, akkor először el kell gondolkozni az okokon. Például lehet lelki, szervi, biológiai indok a háttérben, vagy idegrendszeri alulszervezettség. Az utóbbiban a komplex mozgásterápia hatékonyan tud segíteni, de előtte fiziológiai kivizsgálás szükséges.

2. Nyelvi fejlettség – beszéd

Ugyancsak 3 éves kor körül, ha azt tapasztalod, hogy gyermeked beszéde megkésett, nem tiszta, alig érthető, hangokat téveszt, keveset és nehézkesen beszél, akkor ezek a tünetek az idegrendszer részleges éretlenségére mutathatnak, ami természetesen komplex mozgsáterápiával orvosolható. De ebben az esetben is érdemes fül-orr-gégész specialistával konzultálnod és kizárni az egyéb tényezőket. Valamint, ajánlatos a logopédust is felkeresni, ha még nem történt meg.

3. Nagymozgás

Ha azt veszed észre, hogy valahogy más a gyermeked mozgása, mint a többieké, bizonytalanságot érzel, akkor a futását vagy a lépcsőn való haladását nézd meg. Ha lábujjhegyen fut, megbotlik. Vagy a lépcsőn egyszerűen nem tud lemenni, vagy még nem megy a váltott lábbal való közlekedés nagyobb korban. Vagy, ha azt érzékeled, hogy nem igazán tudja irányítani a testét, és ez már zavaró neki és a környezetének is, akkor ez is egy jel a részleges idegrendszeri éretlenségre.

4. Finommotorika

A gyermekek jellemzően azzal nem szeretnek tevékenykedni, ami nehezen megy nekik. Na jó, szerintem a felnőttek is így vannak ezzel. Tehát, ha egy nagycsoportos gyermek nem szívesen rajzol, nem tud bánni a tárgyakkal, valahogy olyan koordinálatlan a kézmozgása, az a finommotorika ügyetlenségére utalhat, ami, ha nincs időben korrigálva, akkor az írás rovására is mehet. Előzzük meg, például mivel? Igen, mozgásfejlesztéssel.

5. Kézdominancia

Bizony nagycsoportos korra a kézdominanciának már ki kell alakulnia. Ennek oka, hogy a domináns kézzel való működés nagyban segíti az ahhoz kapcsolódó agyi területek hatékonyabb használatát. Ha 6 éves korra ez még nem meghatározható, nem érzékeli gyermeked, hogy az egyik keze ügyesebb, akkor tényleg keressél meg egy szakértőt. Ez lehet akár egy komplex mozgásfejlesztő is.

6. Nem érdekli a mese

A mesehallgatás elutasítása fontos jel, erre mindenféleképpen figyelni szükséges. A mesén keresztül számos érzelmi forrást élnek meg a gyerekek, a tapasztalásokkal együtt. A mese a legerőteljesebb auditív inger, ami az emberi beszéddel kapcsolódik. Ha a gyermeked nem érdekli a mese, nem köti le, az akár komoly gátakat is jelenthet benne és később az olvasást is akadályozhatja. Igen, ezt is segítheti a mozgástréning.

Sok esetben 1 jel nem jel, de mindenféleképpen érdemes időben felismerni a nehézségeket és hozzáértő személyt felkeresni. A cikkben már számtalanszor említettem, hogy a komplex mozgásterápia mindezekben jellemzően segíthet (esetleg más foglalkozások mellett is). Megtalálod a szolgáltatásim között. Sőt, kiegészítheted az egyéni iskolára hangoló, vagyis iskola-előkészítő foglalkozással is. Még az is lehet, hogy normál fejlődésű a gyermeked, akkor elég tudatos odafigyeléssel az iskolára hangoló (iskola-előkészítő) megkezdése a magabiztos iskolakezdésért. Mert legyen élvezet a tanulás. 😊

Várlak szeretettel!

Szeretettel gyermekednek! 😊

Felhsznált irodalom: Kulcsár Mihályné, A tanulás öröm is lehet


Köszönöm, hogy elolvastad.
Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is:

Beszéljük meg! Nektek miben segíthetek?

Kérj tőlem ingyenes konzultációt, ami egyáltalán nem jár kötelezettséggel.  😊

Ha egyszerűen csak kérdéseid vannak? Bizonytalan vagy, hogy valóban ez a nektek való? Keress bizalommal, írj nekem és visszahívlak, hogy minden kérdésedre választ kapj a döntésedhez.