Hogyan is fejlődik a finommotorika?

Ahogy a cím is sejteti a finommotorika, és leginkább a kéz apró finom mozgásának fejlődésének útjáról olvashattok ebben a bejegyzésben. Jó olvasást! 😊

Hogyan is fejlődik a finommotorika? Hogyan is fejlődik a finommotorika?

Kezdjük egy kis ismétléssel…

Mi is az a finommotorika? Mi is az a grafomotorika?

A születésünk és a fejlődésünk fontos része maga a mozgás, először is maga a nagymozgás, a test harmonikus és rendezett mozgássorozata, amely kapcsolatban áll az idegrendszer érésével. A nagymozgások fontos alapkövek, a nagy vállból indított mozgások fokozatosan finomodnak a kor előrehaladtával (nagycsoport végére) és felváltja a könyök, csukló könnyed mozgása.  

A finommozgások a test apróbb részeinek a finom, koordinált mozgása: ujjainkkal, szemünkkel, szánkkal végezzük. Hétköznapi értelemben a kéz ujjainak mozgását értjük, ami jellemzően a rajzolás, és egyéb ceruzával történő tevékenyégek. Itt fontos megjegyeznünk a grafomotorikát, az írásmozgást, ami lényegében a finommozgások pontos összerendezése.

Talán egy picit részletesebben a finommotorikáról, fogalmáról ebben a cikkben is olvashattok és játékötleteket is találtok.


A finommozgás alapvető feltétele a nagymozgás és az egyensúly megfelelő működése.


Talán elmondhatjuk, hogy maga a fejlődés a nagymozgásokkal kezdődik, hiszen már a 20. magzati héttől beindulnak olyan aktivitások, amelyek folyamatos mozdulatsoron mennek keresztül.

A kisbabák 6 hónapos korukig megtanulnak gurulni, hasra fordulni, és ezzel megindul a 4 végtag összerendezett mozgásának kialakulása.

Majd 8 hónaposan megindul az aktív helyváltoztatás időszaka, és ezzel együtt a dominanciák megalapozódnak. Mivel a kúszással, mászással az azonos oldali kéznek és lábnak egyszerre szükséges mozdulnia. Ekkoriban kezd beérni a sztereolátás, ez az ideálisan kiformálódott szem-kéz koordináció előzménye. Valamint, a síkban való tájékozódás is kialakul, ami az írás és olvasás feltétele.

Jellemzően a babák 12 hónapos korukig felállnak, ekkor a kezek összehangolt mozgása kezd megvalósulni.

A leírtakból már biztos összeraktad, hogy mire egy év körüli lesz gyermeked, addigra megalapozódik a kezeinek összehangolt működése. Ehhez elegendő mozgás és tapintási ingert szükséges biztosítani gyermekednek.  

További ötletekért keresd meg a Kicsi-Szív fejlesztő kuckó Facebook és / vagy az Instagram oldalakat.

Szeretettel nektek! 😊

(Forrás: Sárosdi Virág, Finommotorika fejlesztése ceruza nélkül)


Köszönöm, hogy elolvastad.
Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is:

Beszéljük meg! Nektek miben segíthetek?

Kérj tőlem ingyenes konzultációt, ami egyáltalán nem jár kötelezettséggel.  😊

Ha egyszerűen csak kérdéseid vannak? Bizonytalan vagy, hogy valóban ez a nektek való? Keress bizalommal, írj nekem és visszahívlak, hogy minden kérdésedre választ kapj a döntésedhez.