Hogyan segítsd a gyermekedet a digitális térben? VIDEÓJÁTÉKOK

Az előző blog bejegyzés folytatásaként a videójátékokhoz nyújtok most segítséget, hogy miképpen támogathatjátok a csemetéiteket hatékonyabban. Hasznos tartalmak és tippek várnak titeket.

Hogyan segítsd a gyermekedet a digitális térben? VIDEÓJÁTÉKOK Hogyan segítsd a gyermekedet a digitális térben? VIDEÓJÁTÉKOK

Online játék

A játékok a gyermekek örömére szolgálnak és mellette fejleszti a kreativitásukat, a logikájukat és sok minden mást. A videójátékok nagyon népszerűek a gyermekek körében és körültekintően kell eljárni a megvásárlásukat illetően.  

Ne tiltd el, hanem segítsünk nekik a korának megfelelő játék kiválasztásában.

A videójátékok negatív hatásai:

  • erőszakos magatartás, függőség, elszigetelődés, összemossa a valóságot a képzelettel, helytelen értékeket ad át.

A videójátékok pozitív hatásai:

  • a jó játék fejleszti a memóriát, a logikát, a problémamegoldó képességet.

KERESD A PEGI-JELÖLÉSEKET!

Az elektronikus játékokhoz használt korhatár- és tartalombesorolási rendszer Európában az úgynevezett Egységes Európai Játékinformációs Rendszer, azaz a PEGI (Pan European Game Information).

A PEGI-jelölésrendszer két részből áll: egy korhatár- és egy tartalomjelölőből. A PEGI-korhatárcímkéket a csomagolás elülső és hátoldalán vagy a doboz gerincén keressük.

Online szerepjátékok, ismerkedés

Az online szerepjátékok, karakterek bőrébe bújva azonosulnak a gyerekek a szerepekkel. Másokkal játszanak, kapcsolatokat teremtenek és történetet szőnek. Itt olyanok lehetnek, amilyenek a való életben nem.

A virtuális játékok negatív hatással lehetnek a gyerekek kapcsolataira, eltávolíthatja a barátoktól, szülőktől is. Túlzott alkalmazás játékszenvedélyhez is vezethet, amiból nehéz kigyógyulni. Ezért neked szülőnek kell résen lenned, hogy gyermeked egyensúlyban legyen itt is, tudja a határt a valóság és a virtuális tér között. Engedd játszani, de mértékkel és megfelelő tartalommal. Gyakran azért bújnak a karakterek bőrébe, mert a valóságban megélt gondokat itt igyekeznek kompenzálni. Figyelj erre is, és beszélgess vele sokat.

Beállítások, pénztárca-kímélő üzemmód

Az okostelefonon, számítógépen rengeteg ingyenesen elérhető játék van. Igen ám, de ezekben jellemzően be van építve egy-egy reklám, aminek célja, hogy fizetős játék megvásárlására ösztönözze a játékost. Végezz el beállításokat, hogy fizetős alkalmazás ne legyen elérhető a gyermeked részére.

VR = Virtual Reality

A jövő játéka a VR, amiben a háromdimenziós térben történik a szórakozás. Feltételezhetően ez egyre felkapottabb lesz, így érdemes előre felkészülni:

  • ne tiltsuk, nem lehet elbújni előle
  • 7 éves kor alatt nem ajánlott
  • kezdetben 15 perc a maximum
  • a tartalomban, minőségben segítsük a gyereket

Forrás: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság: Értsen a gyerek nyelvén! Gyerekek a digitális térben – Útmutatás felnőtteknek


Köszönöm, hogy elolvastad.
Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is:

Beszéljük meg! Nektek miben segíthetek?

Kérj tőlem ingyenes konzultációt, ami egyáltalán nem jár kötelezettséggel.  😊

Ha egyszerűen csak kérdéseid vannak? Bizonytalan vagy, hogy valóban ez a nektek való? Keress bizalommal, írj nekem és visszahívlak, hogy minden kérdésedre választ kapj a döntésedhez.