Mi is az a finommotorika? 5 tipp a finommotorika fejlesztéséhez

Érintőlegesen a nagymozgásról, a finommotorikáról, és a grafomotorikáról is olvashattok ebben a fejezetben. Mindezek mellett pár finommotorika fejlesztő játékot is elsajátíthattok. 😊

Mi is az a finommotorika? 5 tipp a finommotorika fejlesztéséhez Mi is az a finommotorika? 5 tipp a finommotorika fejlesztéséhez

A születésünk és a fejlődésünk fontos része maga a mozgás, először is a nagymozgás, a test harmonikus és rendezett mozgássorozata, amely kapcsolatban áll az idegrendszer érésével. Tehát elengedhetetlen, hogy minél sokszínűbb, változatosabb mozgásformákkal ismertessük meg a gyerekeket. A nagymozgások a járás, futás, ugrás, kúszás, mászás, egyensúlyozás, rúgás, felülés és a hajlítás.

Na, de a mi témánk a finommotorika, kellett egy kis kitérő, hiszen a nagymozgások fontos alapkövek, a nagy vállból indított mozgások fokozatosan finomodnak a kor előrehaladtával (nagycsoportos kor végére) és felváltja a könyök, csukló könnyed mozgása.  

Az óvodákban és a fejlesztő foglalkozásokon kiemelt figyelmet kap ez a terület is, mert jelentős és meghatározó a későbbi írás hatékony megvalósításához.

A finommozgások (finommotorika) a test apróbb részeinek a finom, koordinált mozgása: ujjainkkal, szemünkkel, szánkkal végezzük. Hétköznapi értelemben a kéz ujjainak mozgását értjük, ami jellemzően a rajzolás, és egyéb ceruzával történő tevékenyégek. Itt fontos megjegyeznünk a grafomotorikát, az írásmozgást, ami lényegében a finommozgások pontos összerendezése az ujjak egymástól független mozgatása.

Finommotorika fejlesztőjátékok:

1. Manipulációk: gyöngyfűzés, gyurmázás, tépés, vágás, ceruzafogás

2. Ujjbegyek összeérintése (hüvelykujj sorba érintése a többi ujjal) az alábbi mondóka kíséretében:

„Hüvelykujjam korán kelt. Az ablakon kopogott. A négy testvér kiugrott. Köszöntötték – Jó napot!”

3. Marokkó

4. Fonalgombolyag fel és letekerése

5. Segítsünk Hamupipőkének

Egy tálba összekeverünk lencsét, babot, csicseriborsót. Ujjakkal vagy csipesszel válogatja az egyik gyerek a lencsét, a másik a babot, a harmadik a csicseriborsót.

További játékötletekért keresd meg a Kicsi-Szív fejlesztő kuckó Facebook és / vagy az Instagram oldalakat.

Szeretettel nektek!


Köszönöm, hogy elolvastad.
Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is:

Beszéljük meg! Nektek miben segíthetek?

Kérj tőlem ingyenes konzultációt, ami egyáltalán nem jár kötelezettséggel.  😊

Ha egyszerűen csak kérdéseid vannak? Bizonytalan vagy, hogy valóban ez a nektek való? Keress bizalommal, írj nekem és visszahívlak, hogy minden kérdésedre választ kapj a döntésedhez.